Medewerkers

logo kc 240

Kynologenclub Delft e.o.
Plezier voor baas èn hond!

CollageEvenem-1.gif
 
 
 

Het kiezen van een hond

 

De beslissing een hond te nemen is er een waarover u goed moet nadenken. Zeker als u nog nooit een hond hebt gehad, moet u een aantal zaken heel goed overwegen. Weet u bijvoorbeeld wat het houden van een hond inhoudt? Kunt u de hond wel bieden wat hij nodig heeft?

 

Maar ook als u al wel een hond hebt gehad, is het goed iedere keer alles weer opnieuw op een rij te zetten voordat u een definitieve beslissing neemt. Misschien zijn uw omstandigheden sinds de aanschaf van uw vorige hond erg veranderd, of wilt u geen herhaling van de problemen die u met uw huidige hond hebt gehad, hoe gek u inmiddels ook op hem bent.

 

Dit stuk is dan ook bedoeld als wegwijzer voor de vragen en beslissingen waar u voor komt te staan bij het kiezen van een hond.

 

Enkele vragen over uzelf:

 

 

Keuzes die u moet maken:

 

 

Tot slot:

 


Waarom wilt u een hond?

 

Moet een hond alles begrijpen wat u hem vertelt, aan kraantjes draaien, en hulp gaan halen als u in nood verkeert? Moet hij al die dingen kunnen die honden in de film presteren?


Nu is het zo dat dergelijke filmhonden altijd door meerdere honden worden "gespeeld", waarbij ieder van die honden zijn eigen specialisme en kunstjes heeft, waaraan uren training zijn besteed. Buiten het zichtsveld van de camera staat de trainer tijdens de opnamen de hond commando's te geven om hem tot zijn "spontane" reddingsacties of schattige truukjes aan te zetten. Een echte hond wordt nooit zoals Lassie, Benji, Commissaris Rex of een 101-Dalmatiër! Deze honden bestaan alleen in de fantasie van filmmakers.

 

Wilt u een hond voor de gezelligheid, kameraadschap, om lekker mee te gaan wandelen of rennen, om hondensport mee te doen?


Prachtig! Realiseer u wel dat uw omstandigheden geschikt moeten zijn voor een hond. U moet genoeg tijd aan uw hond kunnen besteden, voldoende ruimte voor hem hebben, en enige ervaring in het opvoeden van honden hebben of - via cursussen - opdoen. Bovendien moet uw hond geschikt zijn voor uw omstandigheden: zijn grootte, het soort vacht, zijn mate van activiteit en (eigenlijk het belangrijkste) zijn karakter moeten bij u en uw omstandigheden passen.

 

Verder is een hond een levend dier: zelfs een perfect opgevoede hond is geen robot die u uit kunt zetten als u het wilt. Het blijft een dier met een eigen wil en initiatieven, soms ongewenst en op de slechtst denkbare momenten! Voor de meeste hondeneigenaren vormt dit juist een deel van de charme van een hond.

 

Terug naar vragen

 

Wil iedereen in het gezin een hond?

 

Als het vooral uw kinderen zijn die een hond willen, moet u zich realiseren dat maar weinig kinderen de verzorging van een hond lang volhouden. Het hangt van hun leeftijd, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen af. Meestal komt de hoofdmoot van de verzorging en het uitlaten uiteindelijk op degene neer die in het gezin de meeste zorgtaken op zich neemt. Het is absoluut noodzakelijk dat die persoon volledig achter de aanschaf staat.

 

Maar ook als iemand anders in het gezin eigenlijk geen hond wil, kunnen er problemen ontstaan: de hond is een sociaal dier dat niet lekker in zijn vel zit als iemand hem niet als gezinslid (lees: roedelgenoot) accepteert.

 

Verder moet u voor uzelf bepalen waaraan een hond voor u moet voldoen. Moet hij bijvoorbeeld met kinderen, katten, andere honden overweg kunnen? Moet hij alleen kunnen zijn? Moet hij moeiteloos met veel bezoek om kunnen gaan? Afhankelijk van zijn aanleg (ras of type hond), socialisatie en opvoeding (uw verantwoordelijkheid) heeft de ene hond hier meer moeite mee dan de andere.

 

Terug naar vragen

 

Hoeveel tijd hebt u voor een hond?

 

Alles bij elkaar geteld kost een hond normaal gesproken al behoorlijk wat tijd: uitlaten, (vacht)verzorging, aandacht, spelen en onderhoud van de opvoeding. Voor een pup komt daar nog heel wat bij: zindelijk maken, socialiseren, het intensiefste deel van het opvoeden en trainen... Bedenk wel, dit gaat de hele dag - en ook 's nachts - door!

 

Al met al is het daardoor in de praktijk erg moeilijk om een gezin met kleine kinderen of zelfs een drukke part-time baan met de opvoeding van een jonge pup te combineren.

 

Terug naar vragen

 

Hoe bent u gehuisvest?

 

De grootste beperking voor het houden van een hond is vaak niet zozeer het formaat van uw woning. Het is veel meer van belang dat er in uw omgeving ruimte is waar u uw hond veilig kunt en mag loslaten en dat u daar ook de tijd en moeite voor neemt. Als u iets dergelijks niet in de buurt hebt, kunt u beter voor een kleiner ras kiezen, of, hoe vervelend ook, van het bezit van een hond afzien. Daarnaast zijn bepaalde honden(rassen) echt niet geschikt voor een leven in de stad!

 

Daarnaast is het essentieel dat uw hond niet te veel trappen moet lopen. Een flat is dan ook alleen mogelijk als u een kleine hond hebt die u kunt dragen of als er een lift is. Als er geen lift is, kan zelfs een woning op de eerste verdieping een grotere hond gewrichtsproblemen opleveren.

 

Voor uzelf is het dan ook nog belangrijk of u erg gesteld bent op brandschone vloeren en smetteloze kleren. Met een hond behoort dit absoluut tot het verleden. Daar zorgen de hondenharen en modderpoten wel voor!

 

Terug naar vragen

 

Hoeveel beweging kunt u de hond geven?

 

Kunt u een hond voldoende beweging geven? Bent u er fysiek toe in staat, hebt u er voldoende tijd voor, denkt u het dag in dag uit vol te kunnen houden de hond drie- tot viermaal per dag in totaal 1½ tot 2 uur uit te kunnen laten, weer of geen weer, zodat hij zijn overtollige energie kwijt kan?

 

De ene hond heeft meer beweging nodig dan de andere. Over het algemeen hebben kleinere honden minder beweging nodig dan grotere. Daarop bestaan echter de nodige uitzonderingen!

 

Terug naar vragen

 

Kunt u het zich financieel veroorloven?

 

Voor een hond bent u niet alleen aanschafkosten kwijt (tussen 400 en 700 euro voor de meeste hondenrassen). Ook de steeds terugkerende kosten kunnen behoorlijk oplopen. Wat voer betreft bent u voor een kleine hond natuurlijk goedkoper uit dan voor een grote, maar u moet ook rekening houden met dierenartskosten (jaarlijkse vaccinaties en onverwachte problemen), hondenbelasting, pensionkosten als u zonder hond op vakantie gaat, toeslagen als u uw hond meeneemt, regelmatige trimbeurten bij bepaalde vachtsoorten, WA-verzekering (als een hond niet inbegrepen is), enz. Bij veel van deze kosten maakt de grootte van de hond weinig of niets uit.

 

Wil iedereen in huis inderdaad een hond? Hebt u er voldoende tijd voor en is uw woning er geschikt voor? Kunt u de hond voldoende uitlaten? Als u op al deze vragen volmondig "ja!" kunt antwoorden en nog steeds enthousiast bent, kunt u overgaan tot de aanschaf van een hond. Maar eerst zult u nog wat keuzes moeten maken!


 

Terug naar vragen

 

Rashond of kruising?

 

Hoewel iedere hond een individu is, is het bij rashonden duidelijker wat u kunt verwachten qua uiterlijk, aanleg en karakter. Een kruising is vaak heel schattig en leuk, maar het is niet echt mogelijk om bij een pup te voorspellen hoe groot hij wordt en wat voor temperament hij zal hebben, vooral als de ouders niet aanwezig zijn. Kruisingen zijn over het algemeen wel wat gezonder dan rashonden, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, beide kanten op!

 

Terug naar vragen

 

Waarvoor dient of diende een ras?

 

Ieder hondenras heeft, of had in het verleden, bepaalde taken. De honden werden meestal niet op uiterlijk beoordeeld, zoals tegenwoordig het geval is. Ze werden puur geselecteerd op eigenschappen die ze geschikt maakten voor bepaalde taken.

 

Met deze specifieke eigenschappen van een hondenras moet u rekening houden bij de aanschaf en u moet ze respecteren. Doet u dat niet, dan kunt u problemen verwachten. Een herdershond of veedrijver die niet genoeg te doen krijgt, kan gaan vernielen of zelfs agressief worden. Een waak en verdedigingshond zal, in situaties die hij bedreigend vindt, eerder overgaan tot bijten dan bijvoorbeeld een jachthond. Een jachthond zal echter weer eerder zelfstandig achter wild aan gaan.

 

Zorg er dus voor dat u een hond neemt die ook qua karakter en werkaanleg bij u en uw omstandigheden past, want als een hond zijn aangeboren eigenschappen niet op een of andere manier kan uitleven, zal hij probleemgedrag gaan vertonen. Hierbij kunt u o.a. denken aan extreem piepen en blaffen, vernielen, hyperactief gedrag ("ADHD-hond") en zelfs agressie.

 

Terug naar vragen

 

Hoeveel ervaring hebt u met honden?

 

Als u nog nooit een hond hebt gehad, of u bij vorige honden nauwelijks met de opvoeding hebt beziggehouden, zijn er bepaalde rassen waaraan u beter niet kunt beginnen. Maar ook bij de 'makkelijker' rassen gaat de opvoeding en training van de hond echt niet vanzelf! Het kost bovendien enige tijd om het een beetje onder de knie te krijgen. En natuurlijk moet u cursussen volgen.

 

Terug naar vragen

 

Reu of teef?

 

Reuen zijn meestal groter dan teven van hetzelfde ras, en over het algemeen iets actiever. Ze zijn vaak ook wat dominanter en leveren vaker agressieproblemen op, zeker naar andere reuen. Sommige mensen menen dat teven aanhankelijker zijn en beter met kinderen. Nadeel van teven is wel dat ze tweemaal per jaar loops worden. De genoemde eigenschappen (op de loopsheid na, natuurlijk!) en hoe een hond zich ontwikkelt, hangt echter heel sterk van het individu en de opvoeding af.

 

Terug naar vragen

 

Pup of volwassen hond?

 

Veel mensen geven de voorkeur aan een pup. Het is naar hun gevoel een onbeschreven blad dat ze helemaal zelf kunnen vormen. Een pup kost natuurlijk wel enorm veel tijd, zeker als je de opvoeding goed wil aanpakken om er ook echt een droomhond van te maken!

 

Er zijn echter ook veel geschikte volwassen honden beschikbaar. Denk maar aan alle overvolle asiels, terwijl ook rasverenigingen soms een opvang hebben voor volwassen honden van hun ras. Dergelijke honden hebben bovendien vaak al enige opvoeding en training achter de rug. Dat een hond een nieuwe baas nodig heeft, wil overigens lang niet altijd zeggen dat hij probleemgedrag vertoont! Er zijn allerlei omstandigheden mogelijk waardoor een hond herplaatst moet worden, zoals overlijden van de baas of allergie bij een gezinslid.

 

Terug naar vragen

 

Erg mooie, maar zeer bewerkelijke vachtLang- of kortharig?

 

In de hondenwereld bestaan vele verschillende soorten vachten: kortharig, ruwharig, langharig, en allerlei variaties ertussenin. Iedere vachtsoort heeft wat onderhoud betreft zijn voor- en nadelen, maar sommige kosten toch aanzienlijk meer tijd dan andere. En natuurlijk moeten sommige honden twee- tot driemaal per jaar getrimd worden.

 

Als u niet het zorgende type bent dat graag een hondenvacht verzorgt, neem dan een hond met een makkelijk type vacht. Informeer grondig als een fokker u vertelt dat de vachtverzorging wel meevalt. Daarmee kan hij of zij bedoelen dat u uw hond drie of vier keer per jaar moet borstelen... maar net zo goed kan hij een dagelijkse, betrekkelijk korte borstelbeurt bedoelen met in het weekend nog eens een uitgebreide beurt! Het is maar net wat iemand gewend is en leuk vindt.

 

Terug naar vragen

 

Informatie vergaren

 

Goed, u hebt besloten een hond te nemen. U hebt bepaald aan wat voor eisen de hond moet voldoen en wat voor eigenschappen hij ongeveer moet hebben.

 

Als u voor een rashond kiest, is het nu tijd om wat verder te kijken, rashondenboeken te raadplegen, op Internet rond te snuffelen, enzovoort. Kijk kritisch naar de rasomschrijvingen, naar het gebruik en de karaktereigenschappen van de beschreven honden.

 

Neem niet klakkeloos aan wat er staat, maar bedenk dat iedere goede karaktereigenschap indien wat overdreven aanwezig of zelfs onder bepaalde vrij gewone omstandigheden, minder prettig kan zijn. Een 'actieve' hond kan, indien verkeerd gefokt, nauwelijks opgevoed of niet voldoende uitgelaten, veranderen in een hyperactieve zenuwpees. Een 'eigenzinnige' hond kan, als de opvoeding niet goed wordt aangepakt, uiteindelijk uitsluitend zijn eigen weg gaan. Een 'terughoudende' hond zal nooit een allemansvriend worden. Maar als er geen speciale aandacht is voor de socialisatie met andere mensen, is de kans groot dat hij ronduit bang is voor iedereen buiten het gezin.

 

Ga naar hondenshows, informeer bij rasverenigingen en bezoek eens een rasdag. Stel daar de vragen die u bezighouden - de bovenstaand vragen kunnen daarbij als leidraad dienen. Hou wel steeds in uw achterhoofd dat u met liefhebbers te maken hebt, die bepaalde nadelen van het ras niet erg vinden of er gewoon een beetje blind voor zijn. Maar met hoe meer mensen u spreekt, hoe duidelijk het beeld dat u zich van het ras kunt vormen.

 

Informeer ook naar erfelijke gebreken en specifieke gezondheidsproblemen van het ras, zoals heupdysplasie, knie- en elleboogafwijkingen of oogafwijkingen. Vraag naar de eisen die bij een rasvereniging gesteld worden aan een mogelijk fokdier. Vraag uw dierenarts eventueel om toelichting als bepaalde medische termen u niet duidelijk zijn.

 

Terug naar vragen

 

Blijf kritisch

 

Op het moment dat u er daadwerkelijk op uit gaat om een hond te kiezen, doet u er goed aan een neutraal persoon mee te nemen. Zo iemand kan de zaken vaak wat objectiever bekijken wanneer u zelf helemaal wegsmelt voor een lief pupje of zielig kijkend asielhondje en u voor een misstap behoeden.

 

Als u besluit een volwassen hond te nemen, moet u altijd goed naar zijn achtergrond informeren. De meeste asiels (en de noodopvang voor rashonden) proberen erachter te komen wat een hond wel en niet kan of verdraagt, zodat ze kunnen bepalen of een hond voor u geschikt is.

 

Hebt u eenmaal voor een (ras)pup gekozen, blijft nog de keuze van een fokker. Koop nooit een hond uit de krant, in een dierenwinkel of op de markt! Deze dieren komen meestal van een broodfokker. Deze brengt de pups onder slechte omstandigheden groot, waardoor ze onvoldoende gesocialiseerd zijn. Hij stelt weinig eisen aan de gezondheid van de ouders, waardoor u grote kans maakt op erfelijke gebreken. En hij ent noch de ouders, noch de pups, waardoor u kans hebt dat uw pupje binnen een paar dagen tot weken ernstig ziek wordt.

 

Een rashond kunt u het beste aanschaffen via de pupbemiddeling van de rasvereniging. Maar ook dan kan het geen kwaad kritisch te zijn als u pups gaat bekijken bij een fokker. Waar is het nest gehuisvest? Staat het in de woonkamer, de keuken of bijkeuken, lekker gezellig bij het gezin? Prima. Staat het nest in een schuurtje achteraf? Dan kunt u er waarschijnlijk beter van af zien. Is het nest goed schoon? Komen de pups vlot naar de bezoekers? Is de moeder vriendelijk? Hoe is de vader, indien aanwezig?

 

Vaak zijn vanuit de rasvereniging tests op erfelijke afwijkingen verplicht. Vraag de fokker gerust naar de testresultaten bij de ouderdieren. Stel hoe dan ook alle vragen die u hebt aan de fokker. Een goeie fokker heeft het beste met zijn pups voor en wil dat ze goed terechtkomen. Hij zal dan ook graag honderduit over de pups en de ouders vertellen.

 

Via enkele rasverenigingen worden daarnaast pups op gedrag getest voordat ze het nest verlaten. Het is goed mogelijk dat een fokker aan de hand van zo'n test de eigenaars een bepaalde hond toewijst, in plaats van dat de eigenaars zelf mogen kiezen. Voor een gezin met kinderen zal een fokker bijvoorbeeld noch het brutale haantje-de-voorste, noch het aandoenlijk angstige achterblijvertje uitzoeken, maar een rustige, evenwichtige pup.

 


Wilt u een verantwoorde keus maken voor een hond, moet u dus de nodige zaken afwegen en uitzoeken. Er zijn geen garanties, maar pakt u uw vooronderzoek zorgvuldig aan en hebt u desnoods wat geduld in het wachten op een ècht goede hond, dan hebt u bijna zeker een kameraad voor het leven - en dat is toch wat de meesten van ons van een hond willen.

 

De tijd dat u op uw nieuwe pup of hond moet wachten, kunt u heel goed gebruiken om u te verdiepen honden, door bijvoorbeeld in boeken en op internet te lezen wat er allemaal bij de opvoeding en training van honden komt kijken, hoe zij vertellen wat er door ze heen gaat (lichaamstaal) en hoe zij denken.

 

Terug naar vragen

 

Nog één laatste tip

 

Als u uiteindelijk net uw nieuwe hond in huis hebt, of het nu een schattig pupje is of een aandoenlijke asielhond: maak hem direct vanaf het begin de huisregels duidelijk. Daarmee voorkomt u dat u een paar weken of maanden later allerlei vervelende gewoonten moet doorbreken, hetgeen véééél moeilijker is!

 

Veel plezier en wijsheid in uw zoektocht naar een honden!

 

Sandra Hurkmans

 

 

Aan te raden literatuur:

Karakterhonden - Karakterbazen, Sacha Gaus & Nicky Gootjes, uitgave mei 2004, ISBN 90 595 60442 (192 bladzijden hardback, 24,50 euro)
Beschrijving:
U zoekt een speelkameraad, u zoekt een waakhond, u zoekt een knuffel. Hij moet zo en zo groot zijn en ook nog leuk om te zien. Kortom, u zoekt een hond die past bij uw wensen en uw levensstijl.
Deze gids helpt bij het maken van uw keuze. Van alle rasgroepen en van meer dan 50 rassen krijgt u een uitgebreide gedragsomschrijving. Deze unieke tekst is tot stand gekomen op basis van ervaringen van honderden eigenaren, fokkers en trainers. De schrijvers analyseerden de gegevens en maakten bij elk ras een profiel van de ideale eigenaar.
Aan de hand van een stappenplan bereidt u zich voor op de eventuele komst van een hond. Op deze manier komt u niet voor teleurstellingen te staan. Want elk ras heeft zijn eigen karakter, elke hond heeft zijn individuele karakter en elke eigenaar heeft zijn unieke karakter.
Het lezen van dit boek legt de basis voor een perfecte relatie tussen een karakterhond en een karakterbaas. Boek met kleurenfoto's.

Terug naar vragen

 

Aan te raden sites:

 

 

naar boven