Medewerkers

logo kc 240

Kynologenclub Delft e.o.
Plezier voor baas èn hond!

CollagePup.gif
 
 
 

Honden in de zomerse warmte

 

Honden kunnen in vergelijking met ons maar heel beperkt hun overtollige warmte kwijtraken: via hun bek (hijgen) en via hun poten. Zij kunnen niet, net als wij, over hun hele lichaam zweten. Honden hebben daardoor meestal veel eerder en meer last van warmte dan wij, en lopen eerder gevaar. Een zonnesteek, coma en zelfs de dood kunnen het gevolg zijn.

 

Daarom de volgende tips:

  • Neem uw hond bij warm weer (vanaf zo'n 20ºC) niet mee naast de fiets. Hij kan niet profiteren van de rijwind om af te koelen, want hij zweet niet. Hij kan de warmte niet via zijn voetzolen kwijtraken vanwege het warme asfalt. En hij moet zich ook nog eens veel meer inspannen dan u!
  • Let goed op bij balspelletjes en dergelijke. Sommige honden zijn vaak zo fanatiek dat zij doorgaan tot ze er letterlijk bij neervallen. Vooral veel herdershonden kennen wat dit betreft hun grenzen niet, maar ook bij andere rassen zal dit voorkomen. Ook hiervoor hoeft het niet eens zo warm te zijn, zeker bij honden met dikke vachten.
  • Zorg bij warm weer altijd voor voldoende schaduw en drinkwater voor uw hond.
  • Als uw hond graag gaat zwemmen om zich af te koelen, is daar niets op tegen. Hou hem echter tegen als u dooie vissen of watervogels in het water ziet, en laat hem dan ook niet uit dat water drinken! Zorg bovendien dat uw hond is ingeënt tegen de ziekte van Weil (onderdeel van de jaarlijkse cocktail).
  • Laat uw hond NOOIT met warm weer alleen achter in een auto, ook niet met het raam op een kier en ook niet als de auto in de schaduw staat. Na verloop van tijd kan de auto immers toch in de zon komen te staan. Jaarlijks sterven vele honden een afschuwelijke dood in auto's. U kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Ook bij koeler, zonnig weer kan de temperatuur in de auto behoorlijk oplopen.
  • Oudere honden hebben, net als oudere mensen, meer te lijden van de warmte. Zorg dus voor een lekker koel plekje voor uw ouwetje en let extra op.
  • Bedenk u goed of u uw hond wel een plezier doet als u hem mee neemt op vakantie. Lange ritten naar en door zonnige oorden kunnen een ware kwelling voor uw hond zijn! Ook zijn honden in het buitenland lang niet overal toegestaan en moet u bedacht zijn op ziekten die uw hond in warme landen kan oplopen, waarvan sommige een dodelijke afloop hebben.

 

Mocht het eens mis gaan en uw hond bevangen raken door de warmte, moet u het volgende doen:

  • Laat uw hond niet verder lopen, maar leg hem op een koele plek neer.
  • Koel het dier door koud water over hem heen te gieten, vooral op de poten en in de bek (geen ijs, want dan vernauwen de bloedvaten zich). Kijk echter ook weer uit dat uw hond niet onderkoeld raakt!
  • Vervoer hem zo snel mogelijk naar de dierenarts. Deze kan zuurstof en medicijnen toedienen. Ook als uw hond hersteld lijkt, is het raadzaam hem na te laten kijken op eventuele beschadigingen van inwendige organen.

 

Sandra Hurkmans

 

Meer info: Folder Tien tips bij warm weer, Bond tot Bescherming van Honden: www.hondenbescherming.nl > Contact > Informatiemateriaal.

 

naar boven