Honden in de zomerse warmte

Honden kunnen in vergelijking met ons maar heel beperkt hun overtollige warmte kwijtraken: via hun bek (hijgen) en via hun poten. Zij kunnen niet, net als wij, over hun hele lichaam zweten. Honden hebben daardoor meestal veel eerder en meer last van warmte dan wij, en lopen eerder gevaar. Een zonnesteek, coma en zelfs de dood kunnen het gevolg zijn.

Daarom de volgende tips:

  • Neem je hond bij warm weer (vanaf zo’n 20ºC) niet mee naast de fiets. Hij kan niet profiteren van de rijwind om af te koelen, want hij zweet niet. Hij kan de warmte niet via zijn voetzolen kwijtraken vanwege het warme asfalt. En hij moet zich ook nog eens veel meer inspannen dan jij!
  • Let goed op bij balspelletjes en dergelijke. Sommige honden zijn vaak zo fanatiek dat zij doorgaan tot ze er letterlijk bij neervallen. Vooral veel herdershonden kennen wat dit betreft hun grenzen niet, maar ook bij andere rassen zal dit voorkomen. Ook hiervoor hoeft het niet eens zo warm te zijn, zeker bij honden met dikke vachten.
  • Zorg bij warm weer altijd voor voldoende schaduw en drinkwater voor je hond.
  • Als je hond graag gaat zwemmen om af te koelen, is daar niets op tegen. Hou hem echter tegen als je dooie vissen of watervogels in het water ziet, en laat hem dan ook niet uit dat water drinken! Let ook op meldingen over blauwalg. Als je hond heel graag zwemt, zorg er dan voor dat hij is ingeënt tegen de ziekte van Weil.
  • Laat je hond NOOIT met warm weer alleen achter in een auto, ook niet met het raam op een kier en ook niet als de auto in de schaduw staat. Na verloop van tijd kan de auto toch in de zon komen te staan. Jaarlijks sterven vele honden een afschuwelijke dood in auto’s. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Ook bij koeler, zonnig weer kan de temperatuur in de auto al behoorlijk oplopen.
  • Oudere honden hebben, net als oudere mensen, meer te lijden van de warmte. Zorg dus voor een lekker koel plekje voor je ouwetje en let extra op.
  • Bedenk je goed of je je hond wel een plezier doet als je hem mee neemt op vakantie. Lange ritten naar en door zonnige oorden kunnen een ware kwelling voor je hond zijn. Ook zijn honden in het buitenland lang niet overal toegestaan en moet je bedacht zijn op ziekten die je hond in warme landen kan oplopen, waarvan sommige een dodelijke afloop hebben.

Mocht het eens mis gaan en je hond bevangen raken door de warmte, moet je het volgende doen:

  • Laat je hond beslist niet verder lopen, maar leg hem op een koele plek neer.
  • Koel het dier door koud water over hals, buik, poten en in de bek te gieten (geen ijs, want dan vernauwen de bloedvaten zich) of beter nog, een koude, natte doek over buik, nek en poten te leggen. Kijk ook weer uit dat je hond niet onderkoeld raakt. Water over rug heeft geen nut en kan ervoor zorgen dat de vacht gaat broeien, waardoor je hond het alleen maar warmer krijgt!
  • Vervoer hem zo snel mogelijk naar de dierenarts. Deze kan zuurstof en medicijnen toedienen. Ook als je hond hersteld lijkt, is het raadzaam hem na te laten kijken op eventuele beschadigingen van inwendige organen.

Sandra Hurkmans

Meer info: